• 10.11.08

    Η επιτυχία κοστίζει ακριβά στους γονείς...

    Έτυχε εχτές το βράδυ να πέσει στα χέρια μου η εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα". Βρήκα λοιπόν ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με τις σπουδές και τους στόχους των εφήβων για το μέλλον τους.

    "Αφήνουν την Ιατρική για τη Νοσηλευτική λόγω φτώχειας" ήταν ο τίτλος. Όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ πως για να ζήσει και να σπουδάσει ένας φοιτητής εκτός της πόλης του χρειάζεται το ελάχιστο 1300 ευρώ μηνιαίως( δηλαδή 40.000-50.000 ευρώ για 4 ή πέντε χρόνια!) Για το λόγο αυτό λοιπόν, πολλοί μαθητές επιλέγουν τελικά κατώτερη (σε μόρια) σχολή προκειμένω να παραμείνουν στη γενέτειρά τους και να μην ξενιτευτούν σε κάποια κωμόπολη επιβαρύνοντας τους γονείς τους αλλά και τους εαυτούς τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα υποψηφίου , που ήταν μεταξύ των πρώτων, που δήλωσε ότι προτίμησε να "χάσει" την πολυπόθητη Ιατρική και να μπει σε τμήμα πολυτεχνείου που υπάρχει στην πόλη του. Σε αντίθεση με παλαιότερα, που οι φοιτητές ήθελαν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο τους για να ζήσουν ξέγνοιαστη και ανέμελη ζωή,τώρα η νέα τάση θέλει τους φοιτητές να σπουδάζουν, αν όχι στον τόπο τους, τουλάχιστον κάπου κοντά. Τα παιδιά αναγκάζονται να βάλουν στην "κατάψυξη" τα όνειρά τους εξαιτίας της ακρίβειας.

    2 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε...

    Η οικονομική κρίση που παστίζει ολόκληρο τον πλανήτη ήταν φυσικό να έχει ως επακόλουθο και προβλήματα στην εκπαίδευση.Η πλειονότητα των πτυχιούχων δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αναζητήσει σπίτι για τις σπουδές μακριά απο την πόλη τους διότι όπως ήδη αναφέρθηκε τα έξοδα είναι πολλά..Ετσι οι νέοι αντιστέκονται στις επιθυμίες τους( δηλαδή στις σχολές που θέλουν να περάσουν) και ..

    Ανώνυμος είπε...

    Ayta einai mlks...dn uparxei foititis pou na xreiazetai parapanw apo 800E tn mhna..me enan grigoro upologismo

    Enoikio spitiou:350
    Koinoxrista/deh/ote:150 to max
    Fagito:tzampa stn lesxi
    Kafedes/pota:tn mina 200
    Synolo:700E kai sou menou 100E gia opoiadhpote allh anagki..opote pws einai dunaton na xreiazesai 1300E??Twra an o kathenas xekinaei me tn idea oti tha agorasei spiti me tzakouzi kai na tha pinei olh mera tote..ti na pw na kanoume kai emeis enan erano na tou dwsoume katitis...eleos dld..

    Με παίρνουν μάτι

    like @facebook

    Βίντεο της εβδομάδας