• 29.4.10

    ΠΕΡΙ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΕΙΑΣ(stop)

    Αξίζει κανείς να αναφερθεί στις διαφορές μεταξύ σοβαροφάνειας και σοβαρότητας.


    Η σοβαρότητα αντιστοιχεί σε έναν άνθρωπο που είναι επιμελής και υπεύθυνος στην εκτέλεση κάποιου έργου, που η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια.

    Αντίθετα σοβαροφανής είναι αυτός που κάνει τον σοβαρό παρότι δεν είναι, θέλει να φαίνεται σοβαρός χωρίς να είναι.

    Το θέμα που θα αναλυθεί παρακάτω αφορά τις διαφορές ανάμεσα στις εφημερίδες και τα blogs.Τα άρθρα των εφημερίδων δεν αναπτύσσουν αφηρημένες θεωρίες. Κάθε δημοσιογράφος που εργάζεται σε μια εφημερίδα οφείλει να κινείται μέσα στο ιδεολογικό πλαίσιο της εφημερίδας και φυσικά να υπακούει στις εντολές των ανωτέρων του. Απόλυτη ελευθερία έκφρασης από εργαζόμενους σε εφημερίδα είναι δύσκολο να υπάρξει. Ο δημοσιογράφος που κάνει το ρεπορτάζ ή αρθρογραφεί είναι υποχρεωμένος να υιοθετεί το στυλ γραφής της εφημερίδας προσθέτοντας βέβαια και τις προσωπικές του απόψεις που θα καταστήσουν το άρθρο του ιδιαίτερο. Τα χαρακτηριστικά της δημοσιογραφικής γραφής είναι η αμεσότητα, το ζωντανό ύφος, η σαφήνεια, το συγκεκριμένο και όχι το αφηρημένο, το απλό και όχι το πολύπλοκο, η οικονομία του λόγου. Κάθε εφημερίδα φιλτράρει, ταξινομεί και ιεραρχεί την είδηση. Δίνει μια σύνθετη εικόνα των πραγμάτων.

    Στα blogs ως προσωπικοί χώροι έκφρασης, τις περισσότερες φορές κυριαρχούν διάσπαρτες και χαοτικές πληροφορίες. Χαρακτηρίζονται από αμφισβητούμενη εγκυρότητα των ειδήσεων. Είναι ένα μέσο ελεύθερης έκφρασης, προσιτό στον καθένα. Επικρατεί η υποκειμενικότητα με την ταυτόχρονη απουσία του επαγγελματισμού. Πολλοί είναι οι bloggers που προσιδιάζουν τα προσωπικά τους ιστολόγια με τα άρθρα των εφημερίδων. Η προσπάθεια αυτή είναι τόσο εμφανής ώστε να καταντά επιτηδευμένη. Αφαιρώντας τις προσωπικές του απόψεις ο blogger προσδίδει στα άρθρα του ένα δήθεν σοβαροφανές ύφος, Εξάλλου τα blogs υφίστανται προκειμένου να υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή από τις εφημερίδες, Από τους αναγνώστες τους αναζητάται η υποκειμενικότητα και οι εκάστοτε προσωπικές απόψεις καθώς και το ιδιαίτερο στυλ γραφής του καθενός. Πλήθος είναι εκείνα τα άρθρα σε blogs που αναζητούν την αναγνώριση του κύρους τους από τον αναγνώστη. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το εφημεριδίστικο ύφος χάνεται η ουσία της δημιουργίας των blogs.

    Τα blogs δεν είναι εφημερίδες και ούτε θα τις αντικαταστήσουν. Έχουν το δικό τους λόγο ύπαρξης. Η σοβαροφάνεια λοιπόν στα blogs κρίνεται ανεπιθύμητη. Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται στο γεγονός ότι κάθε blogger είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα η οποία αναδεικνύεται μέσα από τα άρθρα του.
                                               



    +Ιάσων Γιαννάκης

    1 σχόλιο:

    Μάγισσα Κίρκη είπε...

    Πολύ ωραία τα λες και να προσθέσω ότι άπειρα μπλογκς πλέον δεν έχουν καμία διαφορά με τις πολιτικά καθοδηγούμενες εφημερίδες. "Δημοσιογράφοι" κατέχουν και τα ιστολόγια (βλ. τρωκτικό) οι οποίοι πληρώνονται για να περνάνε μια συγκεκριμένη γραμμή. Η πιο σημαντική ομοιότητα βέβαια είναι ότι ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος καθώς και στα δύο αυτά μέσα, καταλαβαίνει αμέσως τί παίζει.

    Απλώς ορισμένοι αναγνώστες για να μην χάσουν unique visitors απ τα δικά τους μπλογκς δεν τους κράζουν στα μούτρα αντιθέτως τους βαράνε και παλαμάκια (μετά βέβαια πάνε στα δικά τους ιστολόγια απ τα οποία φωνάζουν για το δίκιο του εργάτη!). Να κάνεις και μια ανάρτηση για την υποκρισία περικαλώ! :p

    Με παίρνουν μάτι

    like @facebook

    Βίντεο της εβδομάδας