• 27.4.10

    Στον κόσμο του Αλ Τσαντίρι News

    Από τον Άρη Δημοκίδη:

    Applause, κυρία μου!
    Ο εθνικός μας απελπισμένος

     

    »Παλιά λάτρευα το Αλ Τσαντίρι, τώρα πια όμως ο Λαζόπουλος θυμίζει πολιτικό σχολιαστή/πολιτευτή με πιο έξυπνα λογοπαίγνια. Μιλά κυρίως για τους αδύναμους (κι ας δήλωσε ο Ψινάκης ότι ποτέ δεν τον άκουσε να μιλά γι' αυτούς στα γιοτ των πλουσίων). Οι πιο προβλέψιμες στιγμές της ρουτίνας του είναι όταν τον πιάνει η απελπισία την οποία πετυχημένα μεταδίδει και σε μας: «Κυρία μου, το ξέρω, σε χτυπάνε από παντού, είσαι σ' ένα τούνελ, όπου και να πας τοίχος, έτσι όπως μας έχουν κάνει δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, ζητάμε λίγο αέρα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ!». (Αν αυτά δεν προκαλούν κρίση στους καταθλιπτικούς, πίεση στους υπερτασικούς και πόνους στους καρδιακούς, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να τα προκαλέσει!)
    »Όταν η γκρίνια τελειώνει, μπαίνουν κλιπάκια ενός τηλεοπτικού γιατρού που λέει σόκιν χαζομάρες (με την ελπίδα να τον παίξει ο Λαζόπουλος) ή της Μπεζαντάκου που πέφτει από άλογα (με την ελπίδα να την παίξει ο Λαζόπουλος). «Δες, κυρία μου, δες με τι ασχολούνται», λέει κάθε τόσο απελπισμένος, «εδώ ο κόσμος καίγεται και δες με τι ασχολούνται». Εννοείται ότι αυτή είναι μονάχα η εισαγωγή, που στην πραγματικότητα υπονοεί: «Τώρα θα ασχοληθώ κι εγώ μ' αυτά». Και ασχολείται. Σχεδόν όσο μια κουτσομπολίστικη εκπομπή και απ' αυτή την άποψη θυμίζει λίγο σεμνότυφο θείο που ξεφυλλίζει με λαχτάρα το «Playboy», κάνοντας ταυτόχρονα «τσκ τσκ» για τα αίσχη που βλέπει.
    »Το παίζει λοιπόν έκπληκτος και σοκαρισμένος (όπως θέλει να αισθανθούμε κι εμείς). Μετά γελάει όταν πρέπει να γελάσουμε, συγκινείται όταν πρέπει να συγκινηθούμε, εξοργίζεται όταν πρέπει να εξοργιστούμε: το πρόσωπό του είναι μια κινούμενη ταμπέλα «applause», σαν αυτές που ανάβουν στο στούντιο και λένε στο κοινό (που νιώθει πώς ζει ιστορικές στιγμές) πώς ακριβώς πρέπει να αντιδράσει.

    Το δίκιο είναι εύκολο
    Έντερα, σεξ, γέλιο και κλάμα

    »Στο δεξί μέρος της οθόνης κλιπάκια με απελπισμένες γιαγιάδες που ουρλιάζουν στις λαϊκές αγορές ή με παππούδες που σχολιάζουν την κρίση με αστείες θυμοσοφίες. Στο αριστερό μέρος της οθόνης ο Λάκης κουνάει το κεφάλι του θλιμμένος (αν οι γιαγιάδες είναι απελπισμένες) ή ξεκαρδίζεται (αν οι παππούδες λένε κάποιο σόκιν οικονομικό υπονοούμενο). Καλά τα λένε όλοι, δεν αντιλέγω, αυτή η μανιέρα όμως... Έπειτα πάμε στους απεργούς, στους οποιουσδήποτε απεργούς που έχουν μεγάλο δίκιο - άλλωστε, σύμφωνα με τον Λαζόπουλο, δεν υπάρχει απεργός, ή νέος άνθρωπος, που να μην έχει δίκιο.
    »Ανέκδοτα με σεξ και πεθερές μπλέκονται με δραματικούς μονολόγους για τις φοβερές ευθύνες του Γιώργου Παπανδρέου (που έφταιγε από πάντα, ακόμα κι όταν κυβερνούσε ο Καραμανλής!). Υπάρχουν και εύστοχοι σχολιασμοί και εξαιρετικά, λεπτά, αστεία. Όμως, αλήθεια, δεν καταλαβαίνω το κόλλημα με το χιούμορ τουαλέτας (και κρεβατοκάμαρας). Οι πορδές, το έντερο, οι ήχοι, το σεξ, τα παιδιάστικα υπονοούμενα! Μήπως στην αγωνία του να βρει τον μέσο τηλεθεατή και να μιλήσει στην καρδιά του βρήκε απλώς τον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή και βολεύτηκε εκεί, στα εύκολα μπράβο και στο εύκολο γέλιο;

    Γνήσιο, λεβέντικο ελληνικό δράμα
    Fakin' it old school

    »Προς το τέλος, αρχίζει η δραματική ρουτίνα: θλιμμένη μουσική, δυσάρεστες ειδήσεις, συγκινητικά γεγονότα, κάποια τραγική μπαλάντα. Και κατόπιν ο ηθοποιός ερμηνεύει (και ζωντανεύει τα λόγια από) κάποιο γράμμα φυλακισμένου, κάποιο email νέου ανθρώπου που δεν αντέχει άλλο τη σήψη γύρω του και, αν είμαστε πολύ άτυχοι, κάποια επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για τους εθνομηδενιστές που θέλουν να μας καταστρέψουν.
    »Η τόση πολλή συγκίνηση δεν μπορεί παρά να εκτονωθεί με γνήσιο, λεβέντικο ελληνικό τρόπο, δηλαδή με old school γλεντζέδικα τραγούδια τραγουδισμένα απ' τον Λάκη. Αυτή η κάθαρση-λύτρωση είναι γνωστή και ως «τελείωσε ο Λαζόπουλος», κι ας μένουν κι άλλα πέντε τραγούδια. Με το που λέει «Εγώ θα τραγουδάω κι εσείς θα επαναλαμβάνετε» φαντάζομαι εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατών να αρπάζουν το τηλεκοντρόλ και να αλλάζουν κανάλι.
    »Το ζάπινγκ μου αποδίδει. Ο Λαζόπουλος είναι και στην ΕΤ1, καλεσμένος στη θεατρική εκπομπή του Γεωργουσόπουλου. Εκεί βλέπω έναν άλλο Λάκη - ίσως τον αληθινό: έναν πανέξυπνο άνθρωπο με συστολή, με μέτρο, με λεπτό χιούμορ. Ούτε λαϊκισμός, ούτε αλαζονεία, ούτε γελοίες προσπάθειες να μοιάσει στο μέσο Έλληνα. Παρακολουθώ ολόκληρη την εκπομπή με απόλαυση. Να ένας πραγματικός καλλιτέχνης, σκέφτομαι.
    31.3.2010


    4 σχόλια:

    Ανώνυμος είπε...

    οφείλω να ομολογήσω ο,τι το αρ8ρο είναι πολύ προσεγμένο, με σωστή γραμματική, εξυπνες-καυστικές ιδέες..
    μια ερώτηση-απορία η οποία μου γεννήθηκε..πραγματικά δν ταυτιστηκες ποτε με τπτ απο αυτα που λεει? δηλαδη ο,τι σχολιάζει, ειναι απλα οι σκεψεις ενός "απελπισμένου"?? πολλες φορες δν νιωθεις οτι ακουει πολλές απο τους ανησυχίες μας, τις οποιους καθημερινα λίγο εώς πολύ συζητάμε?? ναι, συμφωνώ απόλυτα πως η εκπομπή του ειναι,πλέον, σε μικρό βαθμό σατιρική! όντως εχει μετατραπει σε εναν κριτή των παντων καθώς και σε πολιτικο αναλυτή!! θα είμασταν, όμως, μονόπλευροι και αδικοι εάν δν του αναγνωρίζαμε την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται αρκετους απο τους προβληματισμους μας και να τους εκφράζει και να τα σχολιάζει με τον δικό του, βεβαίως, τρόπο!!! αυτα.. (ελπίζω να μην λογοκρηθεί οπως γινεται συνηθως με αποψεις αντιθετες με τις προβαλλομενες)

    Μάγισσα Κίρκη είπε...

    Πού είναι ο άνθρωπος αυτός που έγραψε ΤΟΣΟ ΕΥΣΤΟΧΑ αυτό το κείμενο να πάω να τον φιλήσω εκεί που δεν τον έχει φιλήσει ούτε η μάνα του!

    Ο Λαζόπουλος έχει καταντήσει τραγελαφικό ανέκδοτο χειρότερο κι απ αυτά που ξεθάβει προ δεκαετίας!

    Για όλα φταίνε οι Έλληνες, σε όλα έχουν δίκιο οι καημένοι οι μετανάστες (όλο και κάποιον θα έχει υπηρέτη στο φτωχικό του μην ξεχνιόμαστε!), όλες οι μοντέλες-τηλεπερσόνες είναι τελειωμένες(αλλά τις παίζει) και καθώς κυλιέται στο χρήμα και στη διαφθορά, κάνει κήρυγμα στους φραγκάτους (στις μεζονέτες των οποίων φιλοξενείται τα καλοκαίρια, μην ξεχνιόμαστε δις!) για το πόσο ελεεινοί είναι που εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο (τον οποίο έχει κι ο ίδιος στην εκπομπή του ως καμεραμαν-ηχολήπτη-μοντέρ με εξίσου 1000 ευρώ το πολύ!).

    Εν ολίγοις θα μας τρελλάνει τελείως!!

    Νομίζω ότι του έχουν δώσει υπερβολικά μεγάλη αξία και το παιχνίδι που τον πληρώνουν αδρά να παίζει, το παίζει καλά, το κατέχει.
    Κάθονται όλοι και του τα γλείφουν για λίγη δημοσιότητα την οποία εγω προσωπικά αμφιβάλλω αν έχει πλέον καθότι είναι πασίγνωστο τί εστί μηχανάκι AGB, το ίδιο μηχανάκι που κόντεψε να βγάλει αυτή την τρισάθλια σειρά τον Λάκη τον Γλυκούλη, τουλάχιστον για Όσκαρ!
    Όποιον θέλουν ανεβάζουν κι όποιον θέλουν κατεβάζουν. Κι αν έχουν κι έναν Λαζόπουλο να πείθει τους τηλεθεατές ότι πετάει ο γάιδαρος, ακόμη καλύτερα. Εμένα προσωπικά δεν με έπεισε ποτέ!

    Ανώνυμος είπε...

    Συμφωνω με ολα οσα λεει το κειμενο εκτος απο την αναφορα στο τελος για την οποια δεν μπορω να εχω γνωμη αφου ποτε δεν εχω δει το λαζοπουλο στο θεατρο ουτε σε "σοβαρη" εκπομπη. Μια ενσταση εχω μονο : η ιδια κριτικη ταιριαζει σε καθε σατυρικο καλλιτεχνη και τηλεοπτικη ή ραδιοφωνικη εκπομπη στην Ελλαδα, απο την Ελληνοφρενεια και το ραδιο Αρβυλα μέχρι τον Μητσηκωστα και τον Πανουση. Να μην πω πως αν ζουσε η Καραλη και εκανε το Hostess τα ιδια θα της λεγαμε. Μπορει ο καθενας να χρησημοποιει διαφορετικη (λιγο ή πολλη) "φορμα" ή "μεθοδολογια" στις εκπομπες του, όλοι ομως τελικα στα ιδια συμπερασματα καταληγουν : ο λαος εχει παντα δικιο και δε φταιει σε τιποτα, ολοι οι μεταναστες ειναι καλοι, οι πολιτικοι όλοι διεφθαρμενοι και παει λεγοντας. Δυστυχως στην Ελλαδα δεν έχουμε ( με εξαιρεση ίσως τον Tus σε καποια του κομματια) σατυρα σαν το southpark, ας πουμε, που κατα βαση τα χώνει στον μέσο αμερικανο πολιτη, τον τροπο ζωης και τη νοοτροπια του. Φαινεται πως για να είσαι λαϊκός, στην Ελλαδα τουλαχιστον, πρεπει να εισαι ως ενα βαθμο και λαϊκιστής.
    Μηπως τελικα λαϊκιστή χαρακτηριζουμε οποιον "τα λεει" λαϊκά αλλα δεν συμφωνουμε απολύτα με τις θέσεις που εκφραζει;

    Ανώνυμος είπε...

    simfono me to proto sxolio pou egine apo ton anonimo k me to teleutaio en merei...
    o lakis milaei me tin glossa sxedon olon...leei auta pou skeftomaste!k an auta pou skeftomaste einai laika i ekpempoun laikismo...tote ok,to dexomai...einai laikistis!kai malista den me peirazei ka8olou...
    to pli8os tou kosmou pou ton parakolou8ei k tou stelnei ta minimata tou einai i pio megali apodiksi...k aurio ekei 8a eimaste na akousoume apo to stoma tou ola auta pou exoume sto nou k stin kardia mas!

    Με παίρνουν μάτι

    like @facebook

    Βίντεο της εβδομάδας