• 9.8.10

  Περί υποκρισίας(stop)

  Απόκρυψις των αληθινών αισθημάτων, προσποίηση, δολιότης

  Επειδή στις μέρες μας η λέξη χρησιμοποιείται πολύ συχνά, καλό θα ήταν να δώσουμε τον ορισμό της. Υποκρισία είναι η απόκρυψη των πραγματικών αισθημάτων, η προσποίηση, η δολιότητα.

  Η υποκρισία εντοπίζεται στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Κατά βάση συναντάται στις σχέσεις φιλίας, στις επαγγελματικές και στις ερωτικές. Ο τομέας που θα αναλυθεί παρακάτω αφορά την υποκρισία στον τομέα των φιλικών σχέσεων. Επιλέχθηκε ο τομέας αυτός καθώς οι φιλικές σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής κάθε ανθρώπου(και επειδή ενδιαφέρει πιο πολύ εμάς).

  Σύμφωνα με τον Jean Maisonneuve «o όρος φιλία σχετίζεται με την τρέχουσα γλώσσα και με μια χρήση αρκετά ελαστική που φτάνει από έναν προνομιακό ή άφθαρτο δεσμό έως τις απλές εγκάρδιες σχέσεις. Η φιλία εμφανίζεται ως αξία σε όλες τις εποχές και όλους τους πολιτισμούς. Αναδεικνύεται στις αφηγήσεις προσφυγικής παράδοσης όπως και σε όλα τα επίπεδα της γραπτής λογοτεχνίας, σε μηνύματα απλοϊκά ή πιο περίτεχνα. Λέγεται μερικές φορές πως είναι σήμερα μια αξία ¨καταφύγιο¨, διατύπωση ακριβοδίκαιη αλλά και ελλιπής». Ελλιπής καθώς μέσα της κάποιες φορές ενυπάρχει το στοιχείο της υποκρισίας.

  Κατά περιπτώσεις, άτομα επιδιώκουν τη δημιουργία φιλικών σχέσεων για τη δική τους κοινωνική ανέλιξη. Οι υποκριτικές αυτές σχέσεις είναι απρόσωπες και αποσκοπούν στην επίτευξη ενός διαφορετικού τρόπου ζωής(σημείωση του αρθρογράφου: το lifestyle είναι φανταστικό, από μηδενικό σε κάνει νούμερο).

  Το οικονομικό όφελος αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα δημιουργίας υποκριτικών σχέσεων. Με στόχο την οικονομική αυτάρκεια, πολλοί είναι αυτοί που θυσιάζουν στο βωμό του χρήματος ιδεολογίες και πιστεύω.

  Παράλληλα, η υποκριτική κατάχρηση των φιλικών σχέσεων ως μέσω προσέγγισης είτε ερωτικού, είτε κοινωνικού περιεχομένου, είναι συχνό φαινόμενο σε μια εποχή άκρατου κοινωνικού απελευθερωτισμού.

  Υποκρισία συναντάται όταν φθείρονται οι φιλικές σχέσεις. Πολλές είναι οι φορές που διστάζουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και καταφεύγουμε στην υποκρισία. Οι σχέσεις με το άλλο άτομο αμβλύνονται καθώς δεν υπάρχει ειλικρίνεια με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε πόλωση.

  Κλείνοντας, η υποκρισία μας εμποδίζει να δημιουργούμε αυθεντικές σχέσεις που θα βασίζονται στο σεβασμό και την εμπιστοσύνη. Ουσιαστικά μας οδηγεί στο να ¨κρυβόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό¨, να παραμυθιαζόμαστε δηλαδή, υποκρινόμενοι πως δεν συμβαίνει τίποτα(stop).


                                                                                                        Δήμος Βρύζας
                                                                                                            Γιαννάκης Ιάσων

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Με παίρνουν μάτι

  like @facebook

  Βίντεο της εβδομάδας