• 6.2.09

  Ένα "ριγέ" απόγεμα με τον Γιάννη Τσιμπερίδη

  Την Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2009 συναντήσαμε τον Γιάννη Τσιμπερίδη, τραγουδιστή του ανερχόμενου και πολύ αγαπητού στο κοινό της Θεσσαλονίκης συγκροτήματος "Φανέλα Ριγέ". Ο Γιάννης, συνεπής στην ώρα του, μας συνάντησε μπροστά απ' τον " Τερκενλή" και ξεκινήσαμε για ένα ήσυχο καφέ στην Αριστοτέλους. Ο Γιάννης μιλάει αποκλειστικά στο Sheep Blogging για τη μουσική και για τους "Φανέλα Ριγέ"gtsimper  Sheepblogging: Καταρχήν γεια σου Γιάννη!

  Γιάννης Τσιμπερίδης: Γεια χαρά!

  Sheepblogging: Λοιπόν, γνώρισέ μας λίγο με τα μέλη της μπάντας, πες μας δυο λόγια για τα παιδιά.

  Γιάννης Τσιμπερίδης: Λοιπόν, καταρχήν να πω ότι είμαστε στο σχήμα πέντε άτομα, εγώ είμαι ο τραγουδιστής, Γιάννης Τσιμπερίδης το όνομά μου, είναι ο Αλέξανδρος ο Ραϊδης ο οποίος είναι στα πλήκτρα και έχει αναλάβει όλο το κομμάτι της ενορχήστρωσης και της παραγωγής των κομματιών, όσον αφορά το δισκογραφικό μέρος, ο Δημήτρης Χριστώνης στο μπάσο, ο Μάριος Γεροτόλιος στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Γιώργος Κυριακίδης στα τύμπανα.

  Sheepblogging: Η μπάντα πως σχηματίστηκε; Ήταν ιδέα κάποιου να ενωθείτε;

  Γιάννης Τσιμπερίδης: Όλοι έχουμε μια «προϋπηρεσία» πολλών ετών. Εγώ προσωπικά τραγουδάω 14 χρόνια. Η συγκεκριμένη ιστορία με το group κρατάει περίπου ένα χρόνο κι ενώ όλοι θα περίμεναν να ξεκινήσει σαν μια φάση ερασιτεχνική, ότι δηλαδή μια παρέα μαζεύτηκε για να παίζει μουσική όπως γίνεται συνήθως, σ' εμάς δεν ξεκίνησε έτσι. Η αλήθεια είναι ότι εμείς «την είδαμε» από την αρχή λίγο πιο επαγγελματικά και πιο σοβαρά την όλη ιστορία. Επομένως αν εξαιρέσεις τον Αλέξανδρο, που μαζί ουσιαστικά ξεκινήσαμε όλη αυτή την προσπάθεια, είχαμε μια πετυχημένη συνεργασία παλαιότερα για πολλά χρόνια κι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να προχωρήσουμε σε κάτι περαιτέρω, τα παιδιά αρχικά τα επιλέξαμε βάσει παιξίματος. Μας άρεσαν πολύ σαν «παίκτες», είδαμε πολλούς παίκτες, ακούσαμε πολλούς παίκτες κι έτσι καταλήξαμε στους συγκεκριμένους.

  : Με τον Αλέξανδρο όλα αυτά έτσι;

  Γ.Τ.: Ναι, με τον Αλέξανδρο. Βέβαια όπως καταλαβαίνεις αν είσαι 4 φορές την εβδομάδα για πρόβα, έχεις live, πηγαίνεις εκδρομές και μένεις μαζί, βρίσκεσαι σε μια διαρκή τριβή και αυτομάτως μπορείτε να καταλάβετε ότι θέλοντας και μη γίνεσαι και κολλητός, σε συνδέουν κι άλλα πράγματα πολύ πιο ουσιαστικά.

  SB: Το όνομα του συγκροτήματος (Φανέλα Ριγέ) πως βγήκε; Ποιός ευθύνεται για αυτό;

  Γ.Τ.: Εγώ ευθύνομαι γι' αυτό, δεν ξέρω αν είναι καλό η κακό.

  : Θα σε στιγματίσουμε..(γέλια)

  Γ.Τ.: Το όνομα… Έχετε έρθει στα live και έχετε δει περί τίνος πρόκειται! Γενικά το πρόγραμμα βγάζει μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Αυτό το πράγμα θέλαμε να υποδηλώσουμε και μέσω του ονόματος. Κάτι δηλαδή το οποίο είναι νεανικό, «ευκολοφόρετο», εύηχο και επομένως εύκολα προσβάσιμο στον κόσμο. Φυσικά, το «Ριγέ» δείχνει ότι είναι κάτι παραμετρικό από τη στιγμή που υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος όσον αφορά το style των κομματιών που παίζουμε, ότι δεν είναι κάτι μονότονο.

  : Είδαμε ότι το ύφος σας είναι κυρίως ροκ-ποπ και κάνετε επίσης διασκευές δημιουργώντας μια ωραία συναυλιακή ατμόσφαιρα στα live σας. Οι επιρροές σας από τη μουσική ποιες είναι;

  Γ.Τ.: Κοίταξε, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει είναι αυτό που είπες, ότι κάνουμε διασκευές και δεν κάνουμε αναπαραγωγή π.χ. ενός συγκεκριμένου cd. Είναι κάτι το οποίο μας γεμίζει πάρα πολύ και θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία της μουσικής επένδυσης ενός κομματιού. Τώρα…οι επιρροές είναι διάφορες. Ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος ίσως να έρχονται από μια πιο Jazz-κινηματογραφική μουσική παιδεία, ο Δημήτρης και ο Μάριος από μια πιο Rock-Metal κατάσταση. Εγώ κατά καιρούς άκουγα, ακούω και έχω παίξει τα περισσότερα είδη μουσικής εξού και το συγκεκριμένο συναπάντημα με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

  : Η μουσική παιδεία η δική σας ποιά είναι; Έχετε τελειώσει κάποια σχολή, κάποιο ωδείο ή είστε αυτοδίδακτοι;

  Γ.Τ.: Άν εξαιρέσεις εμένα ο οποίος είμαι αυτοδίδακτος…

  SB: Κιθάρα δηλαδή έμαθες μόνος;

  Γ.Τ.: Κιθάρα έμαθα μόνος απλα παίζω πάρα πολλά χρόνια.

  : Και φωνητικά;

  Γ.Τ.: Ναι και φωνητικά. Αν εξαιρέσεις εμένα λοιπόν,όλοι οι υπόλοιποι έχουν μουσική παιδεία χρόνων. Ο Αλέξανδρος για παράδειγμα, σπούδαζε σύνθεση στην Αγγλία 7 χρόνια. Όλοι δηλαδή έχουν ολοκληρώσει ένα κύκλο σπουδών πάνω στη μουσική και στο συγκεκριμένο όργανο με εξαίρεση εμένα.

  : Είναι κάποιοι καλλιτέχνες που θα θέλατε να έχετε κάποια συνεργασία μαζί τους; Είναι κάποιοι συγκεκριμένοι;

  Γ.Τ.: Γενικώς καλλιτέχνες υπάρχουν πολλοί που έχουμε σκεφτεί αλλά όχι μεμονωμένα ως καλλιτέχνες. Είναι πολλές οι ιδέες που έχουμε στο μυαλό μας τις οποίες θα θέλαμε να υλοποιήσουμε. Αυτό που είχα πει και τις προάλλες είναι ότι το ίδιο ενδιαφέρουσα θα μας φαινόταν μια συνεργασία με ένα Hip Hop συγκρότημα όσο και με μια τελείως Pop τραγουδίστρια. Εξίσου δελεαστικά θα ήταν και τα δυο.

  : Κάποια στιγμή που θυμάσαι ιδιαίτερα; Η καλύτερη στιγμή σας στο χώρο της μουσικής;

  Γ.Τ.: Στιγμές όμορφες υπάρχουν άπειρες που να θυμάμαι απλά...

  : Κάτι συγκεκριμένο που θυμάσαι ιδιαίτερα;

  Γ.Τ.: Ο απόηχος όλων αυτών, είναι αυτό που βγάζει ο κόσμος από κάτω. Δηλαδή, η πολύ έντονη αποδοχή του κόσμου! Η αποδοχή αυτή είναι η καταλληλότερη λέξη! Αυτό είναι το σημαντικότερο συναίσθημα που θα μπορούσε να ζήσει κάποιος που είναι σ’ αυτό το χώρο.

  : Για τον κόσμο που δεν ξέρει να πούμε ότι εμφανίζεστε στο New York...

  Γ.Τ.: Είμαστε σταθερά στο New York, ένας πολύ όμορφος χώρος ο οποίος μας παρασύρει…

  : Το πρώην Velvet…

  Γ.Τ.: Το πρώην Velvet…λίγο μετά τα σφαγεία, κοντά στη Βίλκα. Πλέον αυτή είναι η έδρα μας για φέτος το χειμώνα.

  : Μέχρι πότε παίζετε εκεί;

  Γ.Τ.: Αν όλα πάνε καλά μέχρι τέλος της σαιζόν δηλαδή και για το επόμενο τρίμηνο.

  : Βλέπουμε ότι ο κόσμος, και ιδιαίτερα οι Θεσσαλονικείς, γιατί είστε Θεσσαλονικιά μπάντα, σας αγαπάνε πολύ και σιγά σιγά αποκτάτε το δικό σας κοινό και έχετε τους δικούς σας fans που σας ακολουθούνε. Πώς νιώθεις γι' αυτό;

  Γ.Τ.: Αυτό είναι στα πλαίσια της αποδοχής. Οφείλω να πω ότι αυτό το πράγμα είναι δράση-αντίδραση, δηλαδή θα δώσεις κάτι εσύ, θα πάρεις…Αυτή η αποδοχή μας δείχνει ότι τουλάχιστον κάνουμε με αξιοπρέπεια τη δουλειά μας.

  : Σας δίνει δύναμη για να συνεχίσετε;

  Γ.Τ.: Εννοείται ,άμα δεν υπήρχε αυτό, φαντάζομαι ότι μπορεί να είχαμε διακόψει να είχαμε σταματήσει κιόλας .Είναι ο μοναδικός παράγοντας που μας βοηθάει για να προχωρήσουμε σε κάτι περαιτέρω, σε κάτι καλύτερο.

  : Η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά έχει τίτλο «Ξαναγύρισε». Πότε βγαίνει; Είναι έτοιμη;

  Γ.Τ.: Το υλικό είναι έτοιμο, ήδη έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε για το υλικό του ολοκληρωμένου δίσκου που θα έχει 12 κομμάτια. Το CD Single με τίτλο «Ξαναγύρισε» θα κυκλοφορήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο απο την Universal και την Plus Rec κι αυτό είναι συγκεκριμένο. Θα έχει μέσα πέντε κομμάτια, εκ των οποίων το «ξαναγύρισε» θα υπάρχει και με αγγλικό στίχο "Make me or Brake me" λέγεται το κομμάτι και περιμένουμε να την ακούσετε και ολοκληρωμένη και να μας πείτε τη γνώμη σας.

  : Βεβαίως. Πως αντικρίζετε τη δισκογραφία με αυτό το πρώτο σας εγχείρημα; Σας τρομάζει; Σας ανησυχεί;

  Γ.Τ.: Ούτε μας τρομάζει ούτε μας ανησυχεί. Το θεωρούσαμε από την αρχή ως κάτι αναπόφευκτο και κάτι πολύ θεμιτό, ήτανε η πιο φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων,ήταν μοιραίο. Βέβαια αυτό που δεν περιμέναμε είναι να ήταν τόσο άμεση η ανταπόκριση από τις εταιρίες και να συνεργαστούμε μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα με εταιρίες που είναι top γενικά στο χώρο.

  : Άρα δε δυσκολευτήκατε ιδιαίτερα για να μπορέσετε να βγάλετε κάποιο δίσκο, τον πρώτο σας δίσκο.

  Γ.Τ.: Δυσκολευτήκαμε αλλά όχι με την έννοια που εννοείς αλλά με την έννοια ότι αφιερώσαμε πολύ χρόνο για να κάνουμε μια αξιοπρεπέστατη και καλή δουλειά με βάση το υλικό . Από 'κει και μετά, από τη στιγμή που αυτό το θεωρούσαμε δεδομένο, ότι δηλαδή έχει γίνει μια αξιοπρεπέστατη δουλειά, μετά όχι δεν αγχωθήκαμε ιδιαίτερα.

  : Συνήθως η μοίρα των διαφόρων συγκροτημάτων είναι μετά από λίγο καιρό να διαλύονται ,τι πιστεύεις πως είναι εκείνο που θα κάνει τη διαφορά με τους «Φανέλα Ριγέ»; Μπορεί να ακουστεί κακόβουλη η ερώτηση αλλά είναι σημαντική.

  Γ.Τ.: Καταρχήν, για να σου δώσω κι αυτό που θα ήθελες να ακούσεις, τίποτα δεν μπορεί να προκαθορίσει και να προδιαγράψει την όλη ιστορία που υπάρχει. Η μοίρα θεωρώ των συγκροτημάτων δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με το ότι είναι στη μοίρα τους να διαλύονται, έχει να κάνει με τις διαφορετικές βλέψεις που έχει ο καθένας μέσα στη μπάντα. Αυτό συνήθως γίνεται όταν ξεκινάει μια ιστορία για παράδειγμα που κάποιος μπορεί να έχει κατά νου να κάνει μια solo καριέρα αλλά να μη του βγει έτσι, επομένως να μπαίνει σε μια διαδικασία να κολλήσει με κάποιους άλλους για να προχωρήσουνε παρέα. Εμάς όλους η δυνατότητα αυτή μας έχει δωθεί, απλά δεν την έχουμε επιλέξει (την solo καριέρα). Θεωρώ ότι τουλάχιστον είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες μπάντες από τη στιγμή που είναι δική μας επιλογή να κάνουμε το συγκεκριμένο πράγμα, γι' αυτό κι όλας…

  : Το γουστάρετε όλο αυτό δηλαδή περνάτε πολύ ωραία απ' ότι έχουμε καταλάβει κι εμείς...

  Γ.Τ.: Ναι! Η επιλογή ήταν να κάνουμε κάτι δικό μας προσωπικό ή να έχουμε αυτή τη μπάντα. Από τη στιγμή που ήταν δική μας επιλογή, δεν ήταν κατά παραγγελία τέλος πάντων και δεν υποχρεωθήκαμε να μπούμε στη διαδικασία αυτή, θεωρώ ότι από μόνο του διασφαλίζει κατά κάποιο τρόπο την όλη καλή και διαρκής πορεία αλλά και μια υγιέστατη κατάσταση, γιατί δεν έχει σημασία το πόσο διαρκεί στο χρόνο αλλά και το πόσο υγιείς σχέσεις έχεις μέσα στη μπάντα.

  : Αυτό βγαίνει και στον κόσμο, αυτή η χημεία σας, όλη η καλή σας διάθεση..

  Γ.Τ.: Ελπίζω!

  : Πως σκέφτεσαι τους "Φανέλα Ριγέ" μετά από μερικά χρόνια; Μετά από 4-5 χρόνια για παράδειγμα;

  Γ.Τ.: Θα έχουμε κατακτήσει τον κόσμο!!

  (γέλια)

  : Ωραίος, ωραίος...

  Γ.Τ.: Το μοναδικό πράγμα που θα ήθελα εγώ προσωπικά και θα ευχόμουνα, είναι να μας δίνεται η φώτιση να γράφουμε ωραία μουσική, ωραία κομμάτια, να υπάρχει μια ανταπόκριση από τον κόσμο και γενικώς να υπάρχει μια έτσι ας πούμε αυτή η δράση αντίδραση όπως ανέφερα προηγουμένως. Να υπάρχει μια τέτοια σχέση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί.

  : Είπες στην αρχή όταν σε ρωτήσαμε για το πως δημιουργήθηκε το συγκρότημα ότι δεν ήταν ακριβώς μια παρέα που ξεκίνησε να το κάνει σαν χόμπι αλλά το βλέπατε λίγο πιο επαγγελματικά. Αν πάψει να υπάρχει αυτή η επιτυχία και δεν έχετε επαγγελματικές προτάσεις, θα συνεχίσετε να παίζετε τραγούδια για εσάς; Για το χόμπι σας;

  Γ.Τ.: Παίζουμε μουσική πρώτα απ 'όλα γιατί το αγαπάμε, απλά έχουμε την πολυτέλεια αυτά που παίζουμε στο sudio και μας εκφράζουν και μας γεμίζουν και μας δίνουν ενέργεια, αυτά τα πράγματα να τα μεταφέρουμε και σε μια σκηνή. Από τη στιγμή που έχει ανταπόκριση κι από τον κόσμο αυτό το πράγμα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Μουσική δεν θα σταματήσουμε να παίζουμε, ελπίζω να μην σταματήσουμε να παίζουμε μουσική και σε κόσμο, σε κοινό δηλαδή. Πάντως βλέπω ότι, δεν ξέρω αργότερα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, προς το παρόν έχουμε την πολυτέλεια αυτά που παίζουμε να είναι και απόλυτα αποδεκτά από τον κόσμο και επομένως να υπάρχει μια καλή ισορροπία.

  : Δεν νομίζω πως έχουμε άλλες ερωτήσεις…Γιάννη να σε ευχαριστήσουμε!

  Γ.Τ.: Να 'στε καλά παιδιά, εγώ ευχαριστώ.

  :Σας ευχόμαστε τα καλύτερα!!

  Περισσότερα για τους Φανέλα Ριγέ στο site τους www.fanelarige.gr

  Ακούστε την συνέντευξη!
  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Με παίρνουν μάτι

  like @facebook

  Βίντεο της εβδομάδας